JANOSCH: Una petita biografia

Janosch va nèixer a l’Alta Silesia (zona entre Alemanya i Polonia) el 1931. És un important escriptor i il·lustrador de literatura infantil. El seu nom original és Horst Ecker. 

Janosch va tenir una infància molt dura. En acabar la Segona Guerra Mundial va fugir cap al nord oest, a Oldenburg on començà a treballar en una fàbrica tèxtil. El 1953 se’n va cap Munic on va estudiar un parell d’anys a l’Acadèmia de Belles Arts. 

Va publicar els seus primers  llibres infantils gràcies a l’ajuda del seu amic, l’editor Georg Lenz: Die Geschichte von Valek dem Pferd (història de Valek, el cavall) i Der Josa mit der Zauberfidel (el violí màgic de Yosa). 

A partir de 1972 va començar a treballar amb la important editorial per als més petits, Beltz & Gelberg. En plena renovació de les corrents pedagògiques, els editors li van proposar treballar els contes de Grimm, fer una revisió actualitzada. El resultat va ser uns treballs en blanc i negre, carregats d’ironia i modernitat. 

(c) Janosch. Tigerente (tigre-ànec), que apareix per primera vegada a Oh! wie schön ist Panama, 1978

El seu gran exit no arriba fins el 1978 amb la publicació de Oh, wie shön ist Panama (Oh! que bonic és Panamà!). El llibre ens relata la hitòria d’un Ós i un Tigre que recorren món en busca de la seva terra promesa, o de la felicitat,  en aquest cas Panamà. El llibre va tenir tant èxit que encara avui moltes llibreries i botigues de nens tenen un espai pel seu imaginari: Petit Ós, Petit Tigre, el Tigerente (Tigre-Ànec), etc. Va continuar escribint i il·lustrant llibres amb aquests personatges i podem dir, que a dia d’avui té al voltant de 150 obres traduïdes a més de trenta idiomes. 

Actualment Janosch viu a Tenerife, el seu particular Panamà..

Aquest mateix any sortirà la nova edició en català: Oh! Que bonic és Panamà! Es tracta d’una coedició entre Kalandraka i Edicions Hipòtesi. També de la mà de Kalandraka surt publicat en castellà (el 1984 el va publicar Alfaguara i estava descatal·logat) portugués, gallec i vasc.

Us tindrem informats de seguida que surti el llibre.

Navegant per la xarxa hem trobat diversos enllaços interessants vinculats amb Janosch i la seva obra:

· Pàgina oficial Janosch (alemany): http://www.janosch.de

· Artícle crític Ana Garralón, Janosch: el osito que leía a Bukowski, Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, Alicante, 2004.

http://www.cervantesvirtual.com/FichaObra.html?portal=177&Ref=12114

·Exposició: “ Panama und andere Welten”, Ludwigmuseum Oberhausen: http://www.ludwiggalerie.de/site/content/exhibition/future_exhibitions/index_eng.html

· Altres articles sobre Janosch: http://www.educared.org.ar/biblioteca/guiadeletras/?cat=273

http://www.bienvenidosalafiesta.com/index.php?mod=Indices&acc=VerFicha&autId=0000000AC5

http://netempusfugat.wordpress.com/2010/01/01/¡que-bonito-es-panama/

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s