Guernica, Héliane Bernard & Olivier Charpentier

Autora: HÉLIANE BERNARD | Il·lustrador: OLIVIER CHARPENTIER | Traductor: JOAN BARAHONA

«…El més horrible bombardeig des del començament de la guerra d’Espanya. Mil bombes incendiàries llançades pels avions de Hitler i Mussolini redueixen a cendra la ciutat de Guernica… Picasso està consternat. Va d’una banda a l’altra del seu estudi. Crida. Plora… Aferra el seu quadern de paper blau i dibuixa amb ràbia. Un toro, un cavall, una dona…».

 

Guernica, trad. Joan Barahona, Ed. Hipòtesi & Kalandraka, 2008

Amb un plantejament cronològic, aquest àlbum repassa els episodis que varen conduir a la materialització d’una de les obres d’art abstracte més famoses de tots els temps. Entre els mesos de maig i juny de 1937, l’artista Pablo Picasso plasma tota la ràbia, la impotència i la pena que li provoca el bombardeig de Guernica. El mural era un encàrrec del govern de la República per al pavelló espanyol a l’Exposició Universal de París de 1937, però va esdevenir un símbol de la llibertat, una metàfora sobre el drama humà, el despropòsit polític i un pròleg del cataclisme posterior, amb l’esclat de la Segona Guerra Mundial.

Héliane Bernard ens acosta a la vida de l’artista malagueny i rememora els fets de Guernica des de diversos punts de vista, tot posant-se dins la pell de les víctimes de la violència i reproduint la indignació popular arréu del món. Les il·lustracions d’Olivier Charpentier, de traços sobris, juguen amb el simbolisme cromàtic: el vermell i el negre de la sang i la mort s’apoderen de l’univers blau del pintor i subjuguen el seu impuls creatiu.

L’àlbum conté un annex amb informació sobre la història d’Espanya en la dècada de 1930 i una biografia de Pablo Picasso que recorre la seva etapa a París i la seva evolució artística, com també una anàlisi breu de la seva obra més universal, que s’exposa de manera permanent al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, de Madrid.

TEMA: La gènesi del quadre de Picasso sobre el bombardeig de Guernica.

EDAT RECOMANADA: A partir dels 9 anys i adults.

DESTACA: Ús simbòlic del color i història tractada des de diferents punts de vista.

APLICACIONS: Reflexió sobre la guerra i la violència en general. Coneixement de la història contemporània de l’Estat espanyol.

IDIOMES: català (Hipòtesi & kalandraka), castellà (Kalandraka) i gallec (Kalandraka).

Format: 30 x 24 cm | Enquadernació: cartoné | Pàgines: 48 | Preu: 17 euros

Anuncios

Un pensamiento en “Guernica, Héliane Bernard & Olivier Charpentier

  1. Pingback: Guernica – Biblioteca Pública de Sort

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s